Η Τέχνη του Φυτρώματος

Εδώ θα μάθουμε πως να μεγαλώνουμε φύτρα.  Για να μάθετε για τα οφέλη των φύτρων, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Τι χρειάζεσαι

Η ευκολότερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο.  Είναι καλύτερο να διαλέξετε ένα με έναν φαρδύ λαιμό καθώς έτσι θα είναι ευκολότερο να βγάλετε τα φύτρα όταν είναι έτοιμα.  Καλύψτε το βάζο με μουσελίνα ή ένα δίκτυ που θα μένει στη θέση του με μια λαστιχένια ταινία.  Έτσι οι σπόροι μπορούν να στεγνώνουν και να έχουν άφθονο αέρα.

Απλά Βήματα

Πάντα να χρησιμοποιείτε οργανικούς σπόρους που παράγονται για φύτρωμα.  Άλλοι σπόροι μπορεί να έχουν ψεκαστεί με μικροβιοκτόνα.

1. Ημέρα Πρώτη : Μουλιάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων, η ποσότητά τους για μούλιασμα ποικίλει.  |Για μικρότερους σπόρους όπως η αλφάλφα, χρησιμοποιείστε 2 κουταλιές.  Για μεσαίους σπόρους όπως η τριγωνέλλα, χρησιμοποιείστε 3 κουταλιές.  Για μεγαλύτερους σπόρους όπως το mung (είδος φασολιού/αρακά), ο ηλιόσπορος κλπ. χρησιμοποιείστε 4 κουταλιές.

Για το μούλιασμα χρειάζεται απλά να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι καλύπτονται εντελώς από το νερό.  Καλύψτε το βάζο με την μουσελίνα και ασφαλίστε με μια λαστιχένια ταινία ή χρησιμοποιείστε ένα δικτυωτό καπάκι.

2. Ημέρα Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη : Ξεπλένετε δυο φορές την ημέρα

Χύστε έξω το νερό και ξεπλύνετε.  Αφήστε το βάζο να ξεκουραστεί σε ένα πιάτο ή μπολ σε μια θέση με κλίση προς τα κάτω ώστε να πιάσει όλο το νερό που διοχετεύεται έξω. Προσπάθησε να έχεις τους σπόρους ομοιόμορφα κατανεμημένους κατά μήκος του βάζου.

Συμβουλή: Δε χρειάζεται να βγάλετε το καπάκι για να ξεπλύνετε τους σπόρους. Κρατήστε το βάζο κάτω από τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει μέσα αργά και σε γωνία.  Αυτό βοηθά το νερό να τρέξει μέσα από το δίκτυ.  Μπορείτε τώρα να χύσετε έξω το νερό χωρίς να χάσετε τους σπόρους στον νεροχύτη!

Το ξέπλυμα δυο φορές την ημέρα εξασφαλίζει ότι οι σπόροι διατηρούνται υγροί αλλά σε φρέσκο νερό.  Αν δεν ξεπλένονται αρκετά συχνά, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν είναι νωθροί στο νερό.

Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι να έχετε το επιθυμητό μήκος φύτρας.  Ο αριθμός των ημερών που χρειάζονται εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τους σπόρους. Εδώ χρησιμοποίησα σπόρους αλφάλφα την άνοιξη.  Η θερμοκρασία είναι 23 βαθμοί κελσίου κατά μέσο όρο.  Χρειάζονται 5 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.  Το καλοκαίρι και τον χειμώνα ο χρόνος θα ποικίλει.

3. Ημέρα 5 Πρωί : Ανοίγουμε, Πλένουμε, Απλώνουμε για φως !

Ανοίξτε και πλύντε καλά αλλά προσέξτε να απομακρύνετε όλες τις φλούδες που έχουν αποβληθεί από τους σπόρους.  Βάλτε τους σπόρους σε ένα κόσκινο με τρύπες αρκετά μεγάλες για να περάσουν οι φλούδες αλλά μικρές για να μείνουν οι σπόροι και ρίξτε κρύο νερό επάνω τους.

Απλώστε τους ομοιόμορφα σε πορώδες χαρτί ή δίσκο και καλύψτε τους με μια δικτυωτή ομπρέλα.  Αφήστε τους στο φως (ΟΧΙ απευθείας στο φως του ήλιου, αλλιώς θα καούν) μέχρι το βράδυ.

4. Ημέρα 5 Βράδυ : Είναι έτοιμα για να φαγωθούν !

Ή να μπουν στο ψυγείο για 3 – 5 ημέρες.


Βέγκαν Ντόκλα (πιάτο με αλεύρι ρεβυθιών στον ατμό)

Αυτό είναι ένα ινδικό σνακ που παρασκευάζεται παραδοσιακά με αλεύρι ρεβυθιού και γιαούρτι.  Εδώ είναι η βέγκαν εκδοχή, χωρίς το γιαούρτι.

Συστατικά :

Για τα Ντόκλας :

Αλεύρι ρεβυθιού – 350 γραμμάρια

Πολτός τζίντζερ (Προαιρετικό) – 1 κουταλάκι

Σόδα bi-carb  – 1 κουταλάκι

Χυμός λεμονιού – από 1 λεμόνι

Κουρκούμη σε σκόνη – ½ κουταλάκι

Αλάτι για τη γεύση

Για τη Γεύση :

Λάδι – 2 κουταλιές

Σιναπόσποροι – 1 κουταλάκι

Φύλλα Κολίανδρου/Μαϊντανού (ψιλοκομμένα) – μια χούφτα

Προετοιμασία :

Σε ένα μπολ προσθέστε αλεύρι από ρεβύθι και νερό λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά.

Φτιάξτε ένα μαλακό κουρκούτι.  Το κουρκούτι πρέπει να ρέει και να έχει συνοχή, όχι πολύ παχύ ούτε πολύ λεπτό.

Βάλτε το στην άκρη για 4 ώρες καλυμένο με ένα καπάκι.

Πρόσθεστε πάστα τζίντζερ, κουρκούμη σε σκόνη και αλάτι στο κουρκούτι και ανακατέψτε καλά.

Αλείψτε ένα πιάτο με πολύ λίγες σταγόνες λαδιού (θα πρέπει να ταιριάζει στον ατμομάγειρα ή στο μαγειρικό σκεύος).

Έχετε τον ατμομάγειρα έτοιμο στο μάτι.  Αφήστε το νερό να βράσει.

Τώρα βάλτε σε ένα μικρό μπολ σόδα bi-carb και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.  Θα σχηματιστούν φούσκες.

Προσθέστε το αυτό αμέσως στο κουρκούτι και ανακατέψτε καλά.  Μόλις σχηματιστούν οι φούσκες πρέπει να προστεθεί στο κουρκούτι αλλιώς το πιάτο δεν θα είναι αφράτο.

Χύσε το κουρκούτι στο αλειμμένο πιάτο αμέσως και μαγείρεψε στον ατμό για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να γίνει.  Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, βάλτε μέσα ένα μαχαίρι και θα πρέπει να βγει καθαρό χωρίς καθόλου ζύμη κολλημένη επάνω του.

Το φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί στον ατμό με το νερό να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία όλη την ώρα, αλλιώς το φαγητό δε θα γίνει αφράτο.  Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι έχεις αρκετό νερό που βράζει στον ατμομάγειρα που θα διαρκέσει για 10 – 12 λεπτά.

Αφού γίνει, αφήστε το να κρυώσει για λίγη ώρα και κόψτε σε μεγάλους κύβους.  Οι κομμένοι κύβοι ονομάζονται “ΝΤΟΚΛΑΣ”.

Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι και προσθέστε σιναπόσπορους και αφείστε τους να τσιγαριστούν.  Βγάλτε το από τη φωτιά και χύστε τους πάνω στους ντόκλας.

Χύστε λάδι πάνω στους ντόκλας.

Γαρνίρετέ τους με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού/κολίανδρου.

Σερβίρετε με τσάτνι μέντας ή σάλτσα ντομάτα.

Σημείωση: Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να είναι λίγο γλυκοί.  Προσθέστε 2 κουταλάκια ζάχαρης σε 3 κουταλιές νερό και ραντίστε τους έτοιμους ντόκλας.

 

Πέστο με Μαϊδανό

Συστατικά

Φύλλα Μαϊδανού – από 3 ματσάκια

Σκελίδες σκόρδου – 3

Χυμός λεμονιού – από 1 λεμόνι

Σπόροι κουκουναριού – 50 γραμμάρια (Οι σπόροι κουκουναριού είναι οι καλύτεροι γι’ αυτό.  Αλλά αν δε βρεις, μπορεί να χρησιμοποιήσεις καρύδια)

Λάδι – 3 κουταλιές

Αλάτι για τη γευση

 

Προετοιμασία

Καβουρντίστε ελαφρά τους σπορους κουκουναριού και φτιάξτε μια τραχιά ξηρή σκόνη.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ωμούς σπόρους κουκουναριού αν θέλεις.

Καβουρντίστε ελαφρά το σκόρδο.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ωμό σκόρδο αν θέλεις.

Αναμείξτε χοντροκομμένα τον μαϊδανό και το σκόρδο με το χυμό λεμονιού και το λάδι.  Μην φτιάξετε μια λεπτή ζύμη, καθώς αυτό χαλάει τη γεύση.

Προσθέστε χοντροκομμένη σκόνη σπόρων κουκουναριού και ανακατέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία, όσο για να αναμιχθεί καλά με την υπάρχουσα ζύμη.  Μην προσθέσετε νερό σ’ αυτήν την συνταγή.

Χύστε την σε ένα μπολ.

Απλώστε πάνω σε ψωμί/ζυμαρικά.

 

 

Σμούθι – Πορτοκάλι Κράνμπερι Μάραθος

Αυτή η συνταγή μπορεί να ονομαστεί κοκτέιλ αν προστεθούν περισσότερο νερό και πάγος.  Ο μάραθος της δίνει μια λίγο σαν κρασί γεύση.

Συστατικά

Πορτοκάλια Χυμού – 3

Ξηρά Κράνμπερις – ¼ κούπας

Φύλλα Μάραθου από 4 κοτσάνια

Προετοιμασία

Ανακατέψτε προσθέτοντας 1 ποτήρι νερού.

Φτιάχνει : 2 Ποτήρια

Σημείωση : Σμούθι εναντίον Χυμού

 

 

Χυμός – Παντζάρι Πορτοκάλι Αγγούρι Καρότο

Τα αγγούρια, τα καρότα και τα πορτοκάλια εξισορροπούν τη δυνατή γεύση και το χρώμα των παντζαριών σ’ αυτήν την συνταγή.  Έτσι έχει μια πολύ γλυκειά και δροσερή γεύση.  Και είναι θρεπτικό και αποτοξινωτικό.

Συστατικά

1 μικρό παντζάρι με κοτσάνια αλλά όχι φύλλα

5 καρότα

6 μικρά πορτοκάλια χυμού

2 αγγουρία

½ ποτήρι νερό

Προετοιμασία

Κάντε τα χυμό σε έναν αποχυμωτή.  Αν δεν έχετε αποχυμωτή, ανακατέψτε σε μια σύσκευή άλεσης και φιλτράρετέ τα με ένα ύφασμα αν και δεν είναι η ίδια γεύση με το αν τα αποχυμώσεις σε έναν αποχυμωτή.

Φτιάχνει : 2 Ποτήρια

Σημέιωση : Σμούθι εναντίον Χυμού

 

Ταχινόπιτα


Συστατικά:
1. 300 γρ. ταχίνι
2. 1 φλυτζάνι ζάχαρη ολικής
3. 3 φλυτζάνια αλέυρι ολικής
4. 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ χωρίς φωσφορικά
5. 1 κουταλιά κανέλα
6. 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
7. 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
8. 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
9. 100 γρ σταφίδες μαύρες
10. 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροοπανισμένη
11. σουσάμι
12. 1/2 ποτήρι νερό

*Αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 150 γρ σταφίδες.
Τις χτυπάτε με το νερό στο μπλέντερ.

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε λεκάνη το νερό και διαλύουμε το ταχίνι και τη ζάχαρη
2. Προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
3. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για 15 λεπτά
4. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε για ακόμη 5 λεπτά
5. Πασπαλίζουμε το μείγμα με σουσάμι
6. Ρίχνουμε και σε όλο το ταψί σουσάμι για να μην κολλήσει η ταχινόπιτα
7. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου
8. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, η πίτα έτοιμη

Πιτάκια από φαγόπυρο με φυτική επικάλυψη χαρουπιού


Πιτάκια από φαγόπυρο

Συστατικά:
1. 200 γρ. σπόροι φαγόπυρο
2. 200 ml νερό
Μέθοδος παρασκευής:
1. Φουσκώνουμε το φαγόπυρο στο νερό για 6-12 ώρες
2. Αν έχει μείνει νερό το στραγγίζουμε
3. Το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν οι σπόροι και να γίνουν ένας χυλός
4. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό οικολογικό τηγάνι στο 3
5. Με το κουτάλι ρίχνουμε το υλικό σε ότι σχήμα θέλουμε
6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 11/2 με 2
7. Γυρίζουμε τα πιτάκια αφού ξεκολλήσουν μόνα τους
8. Είναι έτοιμα και αφράτα χωρίς μαγιά
Σημείωση:
Μπορείτε στο χυλό να προσθέσετε αρτύματα, σπόρους  ή τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
Φυτική Επικάλυψη Χαρουπιού

Συστατικά:
1. 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι Αγαύης (ή άλλη γλυκαντική ουσία της αρεσκείας σας)
2. 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
3. λίγη σκόνη βανίλια ανεπεξέργαστη
4. 2 κοφτές κουταλιές της σούπας σκόνη χαρούπι
Μέθοδος παρασκευής:

1. ανακατεύουμε πρώτα το σιρόπι με το ταχίνι

2. μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας
Σημείωση:
το χαρούπι δεν περιέχει τανίνη και δεν προκαλεί διέγερση στα μικρά παιδιά. Αντιθέτως είναι πολύ θρεπτική τροφή.

Γκουακαμόλε (Αβοκάντο τριμμένο με αρτύματα)

Αυτή είναι μια μεξικάνικη συνταγή σε μια παραλλαγή για τους ανθρώπους εδώ επειδή τα πιο σημαντικά συστατικά, πιπεριές Jalapeno και φύλλα Κολίανδρου, είναι σπάνιο να βρεθούν εδώ.

Συστατικά :

Αβοκάντο : 1 μεγάλο
Ντομάτες κεράσι : 1 μικρό τσαμπί
Σκόνη Κύμινου : 1 κουταλάκι
Χυμός Λεμονιού : από ½ λεμόνι
Αλάτι για τη γεύση
Σκόρδο : 3 μεγάλες σκελίδες

Μέθοδος Παρασκευής :

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί εκτός από το σκόρδο σε ένα ομοιογενές μείγμα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Καβουρντίστε τα κομμάτια του σκόρδου. Προσθέστε στο μπολ. Σερβίρετε με κράκερς ή τσιπς ή ψωμί ή απλά το τρώτε όπως είναι.

Πακόρας στον Ατμό (είδος Ζυμαρικού)


Αυτή είναι μια παραλλαγή στον ατμό του τηγανιτού πιάτου από την Ινδία που λέγεται Πακόρας.

Συστατικά :

  1. Αλεύρι ρεβιθιού : 2 κούπες
  2. Κρεμμύδι : 1
  3. Σπόροι κάρομ : 2 πρέζες
  4. Μπέικιν Σόδα : μια πρέζα
  5. Αλάτι για τη γεύση
  6. Νερό : ½ κούπα ή περισσότερο

Μέθοδος Παρασκευής :

  1. Προσθέστε όλα τα συστατικά μαζί.  Ελέγξτε για σβώλους αλευριού.
  2. Αν δεν έχετε δοχείο ατμού με μικρά βαθουλώματα όπως φαίνεται στην εικόνα, φτιάξτε το κουρκούτι λίγο πιο παχύ ώστε να μπορείτε να κάνετε τα ζυμαρικά με το χέρι και να τα βάλετε κατευθείαν στον ατμομάγειρα.
  3. Αν έχετε ένα δοχείο ατμού όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα, φτιάξτε το κουρκούτι όχι πολύ παχύ αλλά ούτε και πολύ λεπτό και πάρτε ένα κουτάλι και βάλτε σε κάθε ένα βαθούλωμα.
  4. Μαγειρέψτε τα στον ατμομάγειρα μέχρι να γίνουν.  Τσιμπίστε με ένα πηρούνι και θα πρέπει να βγει καθαρό από το κουρκούτι, τότε είναι έτοιμο.
  5. Βγάλτε τα και απλώστε τα σε ένα ταψί.  Ρίξτε λάδι γενναιόδωρα.  Και αφείστε για 3 λεπτά.
  6. Σερβίρετε.

 

 

Τηγανιτό Κουνουπίδι στον ατμό

Δεν είναι ένα τηγανιτό πιάτο.  Είναι ένα πιάτο ατμού που έχει τη γεύση και μοιάζει με τηγανιτό.

Συστατικά :

  1. Κουνουπίδι : 1 κεφάλι
  2. Γκάραμ Μασάλα : 1 κουταλάκι Ή
  3. Σκόνη Κολίανδρου – ½ κουταλάκι + σκόνη Κύμινου – ½ κουταλάκι
  4. Αλάτι για τη γεύση
  5. Κουρκούμη : μια πρέζα
  6. Λάδι : 2 κουταλιές

Μέθοδος Παρασκευής :

  1. Προσθέστε όλα τα συστατικά εκτός από το λάδι και ανακατέψτε καλά.
  2. Αφήστε τα να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
  3. Βάλτε τα στον ατμό μόνο για 3 – 5 λεπτά.  Πρέπει να διατηρήσουν αυτήν την ωμή τραγανή γεύση τους.
  4. Βγάλτε τα και αφήστε τα να καθίσουν για 3 – 5 λεπτά.
  5. Προσθέστε λάδι και σερβίρετε ζεστό.