Μη με πετάξεις! – Φύλλα από Ρεπανάκια

Το ήξερες ότι οι κορυφές των καρότων, των γογγυλιών, των ρεπανιών, των παντζαριών είναι 7 με 2.500 φορές πιο θρεπτικές από τις ρίζες τους;

Αλλά πετάμε τις πράσινες κορυφές και τρώμε μόνο τις ρίζες.  Γιατί;  Οι ρίζες είναι πιο νόστιμες για μας από τις κορυφές γιατί οι ρίζες περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη και νερό.  Οι κορυφές είναι πιο πικρές από την άφθονη ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε αυτές.

Για παράδειγμα:

Το κάλσιο στις κορυφές των παντζαριών είναι 7 φορές περισσότερο από αυτό που βρίσκεται στις ρίζες τους (117 mg – 16 mg).

Η βιταμίνη Α στις κορυφές των παντζαριών είναι 192 φορές περισσότερη από τις ρίζες (6.326 mg – 33 mg).

Η βιταμίνη Κ στις κορυφές των γογγυλιών είναι 2.500 φορές περισσότερη από ότι στις ρίζες (251 mg – 0,10 mg).

Τώρα, πως τρώμε αυτά τα φύλλα;  Φυσικά μπορείτε να τα βράσετε, να τα τηγανίσετε σε λάδι αλλά μετά γίνονται άχρηστα καθώς θα έχουν χάσει όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.  Ακόμα και να τα βάλετε στον ατμό για περισσότερα από 5 λεπτά θα τα σκοτώσει.  Έτσι εδώ έχουμε μερικές συνταγές που θα διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά άθικτα.

1. Ανακατέψτε στο τηγάνι με φρεσκοκομμένο σκόρδο.  Προσθέστε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και αλάτι.  Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη συνταγή για πράσινα φύλλα.  Το να ανακατέψετε στο τηγάνι χωρίς να θερμάνετε το λάδι είναι ΟΚ, αλλά όχι το καλύτερο.  Παρακάτω είναι μερικές καλύτερες και πιο θρεπτικές συνταγές.

2. Βάλτε τα στον ατμό για 3 λεπτά και προσθέστε τα σε σούπες, φασόλια, ρύζι, κινόα, σάντουιτς.

3. Βάλτε τα στον ατμό για 3 λεπτά και ανακατέψτε προσθέτοντας μπαχαρικά που σας αρέσουν για να κάνετε σούπες.

4. Φάτε τα ωμά σε σαλάτες.

5. Προσθέστε τα σε ωμά σμούθις (Η πιο υγιεινή συνταγή που επιτρέπει ολική αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών) – Ανακατέψτε μερικά φύλλα με φρούτο(α) της επιλογής σας, προσθέστε λίγο νερό και αναμείξτε τα.  Φτιάξτε νόστιμα σμούθις.  Σημείωση: Πρέπει να έχετε ένα καλό μπλέντερ γι’ αυτό.  Μην χρησιμοποιήσετε συνηθισμένο μίξερ καθώς το αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια των θρεπτικών συστατικών και της γεύσης.  Και θυμηθείτε ότι χρειάζονται 6 μήνες με 1 χρόνο για να αποκτήσετε τη γεύση για τα πράσινα σμούθις.  Στα όξινα σώματα δεν αρέσει η γεύση των πράσινων φύλλων.  Αλλά αν κάποιος επιμείνει, το σώμα γίνεται αλκαλικό με το χρόνο και αρχίζουν να του αρέσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *