Βέγκαν Ντόκλα (πιάτο με αλεύρι ρεβυθιών στον ατμό)

Αυτό είναι ένα ινδικό σνακ που παρασκευάζεται παραδοσιακά με αλεύρι ρεβυθιού και γιαούρτι.  Εδώ είναι η βέγκαν εκδοχή, χωρίς το γιαούρτι.

Συστατικά :

Για τα Ντόκλας :

Αλεύρι ρεβυθιού – 350 γραμμάρια

Πολτός τζίντζερ (Προαιρετικό) – 1 κουταλάκι

Σόδα bi-carb  – 1 κουταλάκι

Χυμός λεμονιού – από 1 λεμόνι

Κουρκούμη σε σκόνη – ½ κουταλάκι

Αλάτι για τη γεύση

Για τη Γεύση :

Λάδι – 2 κουταλιές

Σιναπόσποροι – 1 κουταλάκι

Φύλλα Κολίανδρου/Μαϊντανού (ψιλοκομμένα) – μια χούφτα

Προετοιμασία :

Σε ένα μπολ προσθέστε αλεύρι από ρεβύθι και νερό λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά.

Φτιάξτε ένα μαλακό κουρκούτι.  Το κουρκούτι πρέπει να ρέει και να έχει συνοχή, όχι πολύ παχύ ούτε πολύ λεπτό.

Βάλτε το στην άκρη για 4 ώρες καλυμένο με ένα καπάκι.

Πρόσθεστε πάστα τζίντζερ, κουρκούμη σε σκόνη και αλάτι στο κουρκούτι και ανακατέψτε καλά.

Αλείψτε ένα πιάτο με πολύ λίγες σταγόνες λαδιού (θα πρέπει να ταιριάζει στον ατμομάγειρα ή στο μαγειρικό σκεύος).

Έχετε τον ατμομάγειρα έτοιμο στο μάτι.  Αφήστε το νερό να βράσει.

Τώρα βάλτε σε ένα μικρό μπολ σόδα bi-carb και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.  Θα σχηματιστούν φούσκες.

Προσθέστε το αυτό αμέσως στο κουρκούτι και ανακατέψτε καλά.  Μόλις σχηματιστούν οι φούσκες πρέπει να προστεθεί στο κουρκούτι αλλιώς το πιάτο δεν θα είναι αφράτο.

Χύσε το κουρκούτι στο αλειμμένο πιάτο αμέσως και μαγείρεψε στον ατμό για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να γίνει.  Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, βάλτε μέσα ένα μαχαίρι και θα πρέπει να βγει καθαρό χωρίς καθόλου ζύμη κολλημένη επάνω του.

Το φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί στον ατμό με το νερό να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία όλη την ώρα, αλλιώς το φαγητό δε θα γίνει αφράτο.  Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι έχεις αρκετό νερό που βράζει στον ατμομάγειρα που θα διαρκέσει για 10 – 12 λεπτά.

Αφού γίνει, αφήστε το να κρυώσει για λίγη ώρα και κόψτε σε μεγάλους κύβους.  Οι κομμένοι κύβοι ονομάζονται “ΝΤΟΚΛΑΣ”.

Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι και προσθέστε σιναπόσπορους και αφείστε τους να τσιγαριστούν.  Βγάλτε το από τη φωτιά και χύστε τους πάνω στους ντόκλας.

Χύστε λάδι πάνω στους ντόκλας.

Γαρνίρετέ τους με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού/κολίανδρου.

Σερβίρετε με τσάτνι μέντας ή σάλτσα ντομάτα.

Σημείωση: Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να είναι λίγο γλυκοί.  Προσθέστε 2 κουταλάκια ζάχαρης σε 3 κουταλιές νερό και ραντίστε τους έτοιμους ντόκλας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *