Η Τέχνη του Φυτρώματος

Εδώ θα μάθουμε πως να μεγαλώνουμε φύτρα.  Για να μάθετε για τα οφέλη των φύτρων, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Τι χρειάζεσαι

Η ευκολότερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο.  Είναι καλύτερο να διαλέξετε ένα με έναν φαρδύ λαιμό καθώς έτσι θα είναι ευκολότερο να βγάλετε τα φύτρα όταν είναι έτοιμα.  Καλύψτε το βάζο με μουσελίνα ή ένα δίκτυ που θα μένει στη θέση του με μια λαστιχένια ταινία.  Έτσι οι σπόροι μπορούν να στεγνώνουν και να έχουν άφθονο αέρα.

Απλά Βήματα

Πάντα να χρησιμοποιείτε οργανικούς σπόρους που παράγονται για φύτρωμα.  Άλλοι σπόροι μπορεί να έχουν ψεκαστεί με μικροβιοκτόνα.

1. Ημέρα Πρώτη : Μουλιάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων, η ποσότητά τους για μούλιασμα ποικίλει.  |Για μικρότερους σπόρους όπως η αλφάλφα, χρησιμοποιείστε 2 κουταλιές.  Για μεσαίους σπόρους όπως η τριγωνέλλα, χρησιμοποιείστε 3 κουταλιές.  Για μεγαλύτερους σπόρους όπως το mung (είδος φασολιού/αρακά), ο ηλιόσπορος κλπ. χρησιμοποιείστε 4 κουταλιές.

Για το μούλιασμα χρειάζεται απλά να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι καλύπτονται εντελώς από το νερό.  Καλύψτε το βάζο με την μουσελίνα και ασφαλίστε με μια λαστιχένια ταινία ή χρησιμοποιείστε ένα δικτυωτό καπάκι.

2. Ημέρα Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη : Ξεπλένετε δυο φορές την ημέρα

Χύστε έξω το νερό και ξεπλύνετε.  Αφήστε το βάζο να ξεκουραστεί σε ένα πιάτο ή μπολ σε μια θέση με κλίση προς τα κάτω ώστε να πιάσει όλο το νερό που διοχετεύεται έξω. Προσπάθησε να έχεις τους σπόρους ομοιόμορφα κατανεμημένους κατά μήκος του βάζου.

Συμβουλή: Δε χρειάζεται να βγάλετε το καπάκι για να ξεπλύνετε τους σπόρους. Κρατήστε το βάζο κάτω από τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει μέσα αργά και σε γωνία.  Αυτό βοηθά το νερό να τρέξει μέσα από το δίκτυ.  Μπορείτε τώρα να χύσετε έξω το νερό χωρίς να χάσετε τους σπόρους στον νεροχύτη!

Το ξέπλυμα δυο φορές την ημέρα εξασφαλίζει ότι οι σπόροι διατηρούνται υγροί αλλά σε φρέσκο νερό.  Αν δεν ξεπλένονται αρκετά συχνά, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν είναι νωθροί στο νερό.

Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι να έχετε το επιθυμητό μήκος φύτρας.  Ο αριθμός των ημερών που χρειάζονται εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τους σπόρους. Εδώ χρησιμοποίησα σπόρους αλφάλφα την άνοιξη.  Η θερμοκρασία είναι 23 βαθμοί κελσίου κατά μέσο όρο.  Χρειάζονται 5 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.  Το καλοκαίρι και τον χειμώνα ο χρόνος θα ποικίλει.

3. Ημέρα 5 Πρωί : Ανοίγουμε, Πλένουμε, Απλώνουμε για φως !

Ανοίξτε και πλύντε καλά αλλά προσέξτε να απομακρύνετε όλες τις φλούδες που έχουν αποβληθεί από τους σπόρους.  Βάλτε τους σπόρους σε ένα κόσκινο με τρύπες αρκετά μεγάλες για να περάσουν οι φλούδες αλλά μικρές για να μείνουν οι σπόροι και ρίξτε κρύο νερό επάνω τους.

Απλώστε τους ομοιόμορφα σε πορώδες χαρτί ή δίσκο και καλύψτε τους με μια δικτυωτή ομπρέλα.  Αφήστε τους στο φως (ΟΧΙ απευθείας στο φως του ήλιου, αλλιώς θα καούν) μέχρι το βράδυ.

4. Ημέρα 5 Βράδυ : Είναι έτοιμα για να φαγωθούν !

Ή να μπουν στο ψυγείο για 3 – 5 ημέρες.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *